Benchmarking som grundlag for nye indsatsområder

Benchmarking som grundlag for nye indsatsområder - SEGES Projektsitet

Formålet er at øge og målrette landmandens viden om økonomi i landbruget, så landbrugsdriften kan forbedres med hensyn til ressourceeffektivitet, samt opnå positive effekter på bedrifternes indtjening. Målet er, at viden og værktøjer fra projektet hjælper landmanden til at drive virksomheden endnu bedre og med større ressourceeffektivitet.

Projektets aktiviteter i arbejdspakke 1 har fokus på at opgøre og præsentere landbrugsvirksomhedernes præstationer og sætte disse i perspektiv. Bedriftens performance i det foregående år sammenlignes med tilsvarende bedrifters præstationer, primært nationalt men også internationalt. Opgørelserne kan anvendes aktivt i forbindelse med udpegning af relevante indsatsområder. I arbejdspakke 2, 3 og 4 arbejdes der med udvalgte indsatsområder, som kan være relevante for bedrifterne, og som demonstrerer, hvordan den enkelte virksomhed kan forbedre sine resultater ved at ændre praksis for indsatsområderne. Arbejdspakke 2 omhandler udlicitering af grovfoderproduktionen og vil afdække, hvornår og hvordan udlicitering af grovfoderproduktion kan og bør ske. Arbejdspakke 3 omhandler forpagtning af landbrugsjord og skal anvise status på forpagtninger, herunder prisdannelse og risici. Arbejdspakke 4 omhandler optimering af samarbejdsmodeller for bedre ressourceudnyttelse indenfor forskellige produktioner eller driftsgrene.

Effekterne af projektets aktiviteter forventes at forbedre driftsresultatet på de heltidsbedrifter, der implementerer projektets resultater med i gennemsnit 50 t. kr. pr. bedrift, og det forventes, at 50 pct. af heltidsbedrifterne vil gennemføre en implementering af et eller flere resultater fra projektet, afhængigt af virksomhedens driftsgrene, udviklingsmuligheder og kompetencer.

Arbejdsomkostningerne er en stor del af omkostningerne i mælkeproduktionen, og den har været stigende de seneste år. Samtidig er spredningen på 20-25 øre pr. EKM indenfor hvert malkesystem.
Omtale af Business Check for frøavl i 2019 i Frøavleren oktober 2020. Side 26/27.
Driftgrensdata for produktion af salgsafgrøden frø 2019.
Artikel bragt i Magasinet Kvæg nr. 6, juni 2020.
Artikel om Driftgrensdata for produktion af slagtekyllinger og salgsafgrøder på bedrifter med slagtekyllinger 2019. Artiklen blev bragt i bladet Dansk Erhvervsfjerkræ 10. oktober.
Reduceret omtale af Business Check 2019 i FjerkræNyt nr. 6 2020.
Artikel bragt i Magasinet Kvæg nr. 9, september 2020.
Driftgrensdata for økologisk kornproduktion sammenlignet med konventionel kornproduktion
Business Check-Regneark er opdateret pr. 1. maj 2020 med nye fraktiler, præsentationsark og udbytteoversigt.
Business Check-Regneark er åbnet på RDB med præsentationsark og fraktilanalyser. Den bliver opdateret hver nat. Business Check PDF-hæfterne bliver offentliggjort i løbet af maj. For slagtekalve og slagtekyllinger vil der komme nyt BC-regneark.
Kommentering den 25. marts 2020 af de foreløbige resultater fra Business Check 2019 - Grovfoder.
Kommentering den 23. marts 2020 af de foreløbige resultater fra Business Check 2019 - Kvæg.
Kommentering den 25. marts 2020 af de foreløbige resultater fra Business Check 2019 - Salgsafgrøder på kvægbedrifter.
Få overblik over resultaterne i de forskellige driftsgrene og brug Fraktilanalysen og Business Check-regnearket til at udpege forbedringspotentialer på din bedrift – måske sammen med din erfagruppe.
Kommentering den 25. marts 2020 af de foreløbige resultater fra Business Check 2019 - Planteproduktion
Forbedringspotentialerne i landbrugsvirksomheden bliver til at få øje på, når landmandens resultater sammenlignes med andre landmænds nøgletal i Business Check. Her finder du de forskellige værktøjer i forbindelse med Business Check.
Driftsgrensresultaterne for 2019 viser, at slagtekalveproduktion har et lille minus pr. produceret kalv. Der er størrelsesforskelle i resultaterne, hvor enkelte mindre bedrifter med gode produktionsnøgletal har et solidt overskud.
Kommentering den 23. marts 2020 af de foreløbige resultater fra Business Check 2019 - Svin.
Frøavlere (konventionelle) og økologiske planteavlere vil ud fra 2019-regnskabet få mulighed for i et særskilt værktøj at lave en fraktilanalyse samt vise de væsentligste nøgletal.
Der er stor forskel på de opnåede afkastningsgrader blandt danske mælkeproducenter. Uanset malkesystem og om gården er drevet konventionel eller økologisk, så kan der opnås solide afkast ved en mælkeafregningspris på det langsigtede prisniveau.
Udviklingen og spredningen i fremstillingspriser på grovfoder fra 2017 til 2019
Udviklingen og spredningen i fremstillingspriser på korn fra 2017 til 2019.
Business Check-regnearket, der er opdateret med de nyeste fraktiler og præsentationsark, er sammen med et par andre regneark velegnet til virtuelle møder med landmandskunder, hvor I gennemgår den interne årsrapport og drøfter kundens økonomi.
Forstå den globale mælkeproduktion på 2 minutter med Word Dairy Map fra IFCN. Kortet giver et hurtigt overblik over udviklingen og status på den globale mælkeproduktion.
"Slagtegriseproducent Brian Christensen deler sine økonomiske nøgletal med 10 andre slagtegriseproducenter. På den måde bliver hans egne beslutninger udfordret, og hans horisont udvidet.
Hos mælkeproducent Knud Vestergaard er bedriftens økonomiske nøgletal ikke noget, han holder for sig selv. Sammen med fire andre landmænd deler han årligt de økonomiske tal og drøfter interessante nedslag.
I denne rapport ses der på økonomien i dansk mælkeproduktion i forhold til de europæiske lande samt nogle af de store mælkeproducerende lande på verdensmarkedet.
Regnearket er klar til brug med dataanalyser på baggrund af de årsrapporter for 2019, der indgår i regnskabsdatabasen pr. 1. juli 2020. Regnearket anvendes til analyse og benchmarking af økonomi og udbytter i markbruget.
Udviklingen og spredningen i rest til jordleje før EU-støtte fra salgsafgrøder fra 2017 til 2019.
Her kan du se webinaret for Business Check 2019 med resultater fra svine-, mælke- og planteproduktion.
Slagtesvinebedrifterne opnåede væsentligt forbedrede resultater i 2019 i forhold til 2018.
Driftsgrensanalyserne for 2019 viser kraftigt forbedret indtjening i driftsgrenen Søer med smågriseproduktion. Højere afregningspriser samt kun svagt stigende omkostninger medførte de markant bedre resultater i forhold til året før.
Dias fra webinar afholdt den 23. juni 2020.
Strategisk fraktil er en pendant til Fraktilanalysen i Business Check, men viser analyser af udvalgte nøgletal fra totaløkonomien. Har en ejendom udarbejdet driftsgrensanalyser, kan udvalgte resultater fra Fraktilanalysen på disse driftsgrene også ses.
Igen i år har vi udarbejdet analyser af de økonomiske resultater på bedrifter med hovedproduktion af grise, mælk og planteavl. Læs, hvordan de enkelte produktionsgrene klarede sig i 2019, og se de detaljerede analyser her.
En artikel med beskrivelse af sammenligningstal for landbrugsvirksomhedernes resultat i markbruget baseret på regnskaber samt værktøj.
Artikel om de foreløbige resultater i Business Check Svin. Artiklen er offentliggjort 23.03.2020 på agriwatch.dk.
Artikel om de foreløbige resultater i Business Check Kvæg. Artiklen er offentliggjort 23.03.2020 på Landbrugsavisen.dk.
Artikel om de foreløbige resultater i Business Check Kvæg. Artiklen er offentliggjort 23.03.2020 på AgriWatch.dk.
BC-Regneark er opdateret pr. 23. marts 2020 med nye fraktiler og præsentationsark. BC-regnearket er sammen med et par andre regneark velegnet til virtuelt møde med kunden om gennemgang af intern årsrapport og økonomiske drøftelser.
De økonomiske resultater for 2019 for smågrise-og slagtegriseproducenter samt integrerede bedrifter præsenteres i dette notat. 2019 var et særdeles godt år for de danske griseproducenter, hvilket resultaterne i dette notat også bevidner.
Mælkeproducenterne havde overskud efter ejeraflønning i 2019, selvom kapacitetsomkostningerne steg på bag-grund af, at løn pr. årsko steg med 8 %. De seneste år har aktiverne og gælden pr. årsko været faldende.
Økonomien i planteavlen i 2019 er analyseret og sat i 10-årigt perspektiv.
Ajourføring af kontraktparadigme til brug ved aftale om handel med grovfoder.
Ajourføring af kontraktparadigme til brug ved udlicitering, evt. animation og/eller foredrag.
Den korte artikel opremser tommelfingerregler for, hvornår grovfoderproduktionen skal udliciteres.
Artiklen viser eksempler på analyser af udbytter og omkostninger og overvejelser om udlicitering af grovfoderproduktionen.
Faglig artikel om SEGES' analyse vedr. udlicitering i Maskinbladet nr. 649 s. 27.
Udlicitering i fokus på forsiden af Maskinbladet nr. 649 af 17 juli 2020.
Opstilling af anvendte forudsætninger for FMS-analyse til eksempler på vurdering af udlicitering af grovfoderproduktionen.
Faglig artikel om SEGES' analyse vedr. udlicitering i Maskinbladet nr. 649 s. 26.
Faglig artikel om SEGES' analyse vedr. udlicitering i Maskinbladet nr. 649 s. 28.
Notatet redegør for baggrund for udlicitering, grovfoderpriser, geografisk fordeling af grovfoder afgrøder mv. vedrørende, hvordan grovfoderproduktion kan udliciteres.
Regneark med FMS analyseresultater til eksempler på vurdering af udlicitering af grovfoderproduktionen.
Analyse af, hvorvidt bedrifter kan reducere deres maskinomkostninger, hvis de overlader flere opgaver til maskinstation.
SEGES' analyse vedr. udlicitering omtalt i artikel i Agriwatch af 16. juli 2020.
Analyse af gennemsnitlige forpagtningspriser i perioden 2013 - 2019 fordelt på år, jordbonitet, landsdel og driftsgren. Hertil er der føjet en række spredningsgrafer, der viser den store spredning i priserne.
Artikel til Effektivt Landbrug om besøget hos de to landmænd, Anders Rold og Aksel Sørensen.
Analyse af forpagtningspriser på dyrkbar landbrugsjord for europæiske mælkeproducenter samt markedsprisen på jord og estimeret hektartilskud.
Opdateret forpagtningskontrakt.
Hjælpeværktøj til beregning af forpagtningspris vha. både økonomisk beregning, sammenligning med tidligere år og benchmark til beslægtede bedrifter i samme område, samme jordbund og samme driftsgren.
Præsentation for interessenter i projektet optaget
Artikel med beskrivelse af, hvordan aftaler normalt indgås, og anbefaling til, hvordan de bør indgås.
Podcast om test af nyt hjælpeværktøj ved forpagtning hos forpagter Aksel Sørensen
Podcast om test af nyt hjælpeværktøj ved forpagtning hos bortforpagter Anders Rold
Opfølgende podcast om læringen af besøgene hos forpagter og bortforpagter Aksel Sørensen og Anders Rold
Generel præsentation af projektets resultater ment som en ressosurce til efterfølgende præsentationer med varierende vinkler.
Præsentation omhandlende prisdannelsen af forpagtningpriser for en gruppe studerende fra Aarhus Erhvervsakademi.
Præsentation af projektets hovedresultater til de involverede såvel interne som eksterne parter, der har givet input til projektet.
Artiklen beskriver de opnåede synergieffekter ved forpagtning/bortforpagtning, erfaret i forbindelse med test af nyt værktøj til beregning af priserne på forpagtning hos to landmænd, Anders Rold og Aksel Sørensen.
Ud af projektet om forpagtning er kommet 10 tommelfingerregler præsenteret i kort og let tilgængelig form.
Notat om samarbejdsmodeller for griseringe med beskrivelse af griseringsproblematikker og former for flow i griseringe.
Notat om samarbejdsmodeller mellem planteavler og griseproducent, som er hjemmeblander.

© 2021 - SEGES Projektsitet